Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie
Coxartroza este o boală degenerativă, caracterizată prin degradarea progresivă a articulaţiei şoldului. Efectele acesteia sunt distrugerea cartilajului articular şi apariţia la nivelul şoldului a osteofitelor (ciocuri osoase). În lipsa cartilajului articular mişcările şoldului se limitează şi devin dureroase. Osteofitele dezvoltate reprezintă un obstacol mecanic ce limitează de asemena mişcarea şoldului.
Articulaţia şoldului este de tip minge-cavitate. Capătul proximal (superior) al femurului de formă sferică se articulează cu bazinul prin intermediul cavităţii acetabulare. Acetabulul şi femurul proximal (capul femural) sunt acoperite de un ţesut neted şi lucios care poartă numele de cartilaj articular. Acesta face ca mişcarea coapsei să se facă cu uşurinţă în toate direcţiile. Deteriorarea cartilajului articular, cu subţierea până la dispariţie a acestuia duce la instalarea coxartrozei.
Însă coxartroza apare şi la persoane care nu prezintă niciunul din factorii de risc enumeraţi mai sus şi fără o cauză detectabilă.
Adesea primele simptome ale coxartrozei sunt durerea de şold, mai ales în zona inghinală şi senzaţia de rigiditate cu scăderea gradului de mobilitate a şoldului. Coxartroza este o boală cu evoluţie progresivă şi mulţi dintre bolnavii afectaţi preferă să ignore durerea până ce aceasta împreună cu mobilitatea scăzută le afectează viaţa de zi cu zi. Iată mai jos câteva din simptomele coxartrozei care vă ajută să recunoaşteţi boala şi să vă prezentaţi cât mai curând la medic:
Pentru diagnosticarea coxartrozei se va efectua un examen clinic complet în cadrul unei consultaţii. Acesta vă va testa mobilitatea şoldului şi vă va examina mersul.
Pentru punerea diagnosticului se va solicita să faceţi o radiografie a bazinului care de cele mai multe ori este suficientă. Astfel va vedea modul în care s-au modificat articulaţiile şoldurilor, dacă există malformaţii osoase (formaţiuni de tip „ciocuri osoase”) sau alte anomalii.
Modificările apărute odată cu evoluţia bolii sunt ireversibile. Totuşi tratamentul nechirurgical început devreme vă scuteşte de multă durere şi poate amâna instalarea incapacităţii de mişcare. Dacă coxartroza este în stadii avansate, singura soluţie pentru dumneavoastră este cea chirurgicală – protezarea şoldului (artroplastia totală de şold).
Poate avea efect numai în fazele incipiente ale bolii şi constă în:
În cazul în care coxartroza dvs. este într-o fază avansată, durerea nu este calmată de tratamentul nechirurgical, şoldurile dor chiar şi în timpul repausului nocturn şi/sau membrul se scurtează cu apariţia şchiopătatului Se poate recomanda protezarea totală a şoldului pe cale chirurgicală (artroplastie). Această intervenţie este sigură şi eficientă, asigură dispariţia durerii, creşterea mobilităţii şi vă ajută în reluarea activităţilor zilnice, obişnuite. Protezarea totală de şold este una dintre cele mai de succes intervenţii chirurgicale pe care chirurgii ortopezi le efectuează.
Protezarea constă în înlocuirea şoldului deteriorat cu o articulaţie artificială ce are două piese, una pentru bazin şi una pentru femur. Această intervenţie va elimina durerea, va îmbunătăţi considerabil capacitatea de a merge şi va creşte calitatea vieţii dumneavoastră.
Exerciţiile fizice reprezintă un factor important pentru recuperarea dumneavoastră postoperatorie. La 6 săptămâni de la operaţie trebuie să fiţi apt să vă reluaţi majoritatea activităţilor dumneavoastră cotidiene.
Descopera lucrurile importante la timp
Misiunea mea este sa ma asigur ca fiecare pacient este investigat si diagnosticat corect, complet, la timp, cu profesionalism si cu respect.
Misiunea mea este sa ma asigur ca fiecare pacient este investigat si diagnosticat corect, complet, la timp, cu profesionalism si cu respect, intr-un cuvant servicii de sanatate complete.
Specializat in tratamentul afectiunilor soldului, genunchiului si umarului, Dr. Adrian Dima utilizeaza tehnici avansate artroscopice si chirurgicale clasice pentru a trata afectiuni ale oaselor, articulatiilor si ligamentelor cu obiectivul de a ajuta pacientii sa se intoarca la o viata activa, sanatoasa.