Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie

Infiltratii Intraarticulare si Periarticulare

Ce sunt infiltratiile intra si periarticulare?

Tratamentul cu infiltratii intra sau periarticulare reprezinta un remediu rapid impotriva durerii si lipsei de mobilitate.

De cele mai multe ori infiltratiile fac parte dintr-un plan de tratament mult mai complex, dar exista si situatii in care le folosim ca tratamente de intretinere, cum ar fi infiltratiile cu antiinflamatoare si acid hialuronic in boala artrozica, sau infiltratiile cu PRP.

Ca si suport stiintific, s-a demonstrat ca infiltratiile sunt mult mai eficace daca injectarea are loc intraarticular comparativ cu injectarile sistemice ale medicamentului. De ademenea, si infiltratiile periarticulare si-au dovedit superioritatea comparativ cu administrarea sistemica, intramusculara sau intravenoasa.

Secretul unei infiltratii bune, corecte, este de a selecta doza optima, medicamentul potrivit, injectat exact in tesutul afectat, la timpul potrivit.


Cum se efectueaza infiltratiile?

Infiltratiile intra-articulare sunt efectuate cu ajutorul unei seringi umpluta cu una dintre urmatoarele substante:

Antiinflamatoare sau corticosteroizi:

Sunt folosite pentru mai multe tipuri de probleme musculo scheletale, cum ar fi tendinita, tenosinovita, bursita, fasceita, artroza, leziuni musculare, leziuni ligamentare. Corticosteroizii sunt hormoni naturali fabricati din colesterol, in glandele suprarenale. In practica clinica, steroizii sunt utilizati pentru efectele lor puternice anti-inflamatorii. Corticosteroizii nu ar trebui sa fie confundati cu steroizii anabolici, care sunt cunoscuti ca fiind utilizati de catre sportivi, pentru a creste masa si forta musculara. Corticosteroizii folositi in prezent, sunt injectati peste tot in lume, atat intra-articular cat si extra-articular, dozele de administrare sunt minime, in medie 0.4 mg, iar efectele adverse pot aparea de obicei la pacientii varstnici, prin cresterea temporara (2-3 zile) a tensiunii arteriale si a glicemiei.

Solutii vascoelastice sterile (acid hialuronic):

Sunt efectuate intraarticular, atat in articulatiile mari (genunchi, umar, sold, glezna), cat si in cele mici (pumn, cot, metatarso-falangiene, sau interfalangiene). Rolul acestor infiltratii este multiplu: protector al cartilajului articular prin proprietatile vascoase ale injectiei, moleculele de Acid Hialuronic din lichidul sinovial, actioneaza ca lubrefiant, protejand suprafetele articulare de deteriorarea mecanica, prin proprietati elastice sub presiunea generata de incarcarea articulara (greutatea corpului), acidul hialuronic din lichidul sinovial actioneaza ca un absorbant de socuri, protejand cartilajul fata de traumatismul compresiv, nutrient al cartilajului articular, protector al tesutului sinovial: Acidul Hialuronic reprezinta o bariera protectoare pentru membrana sinoviala si mascheaza receptorii pentru inflamatie de la nivelul genunchiului, scazand inflamatia.

Este demonstrat ca injectarile repetate intra-articulare de acid hialuronic ar putea intarzia progresia procesului de artroza. Studiile au demonstrat ca solutiile vascoelastice cu greutate moleculara mare au cel mai eficient efect terapeutic. Se pare ca acidul hialuronic injectat intra-articular moduleaza perceptia durerii direct prin inhibarea nociceptorilor.

Infiltratiile cu PRP (hiperconcentrat de trombocite):

Sunt folosite inca din 1978 in tratarea afectiunilor musculo-scheletale, cu rezultate extraordinare. Dupa centrifugare, substanta este injectata in articulatia afectata. Aceasta procedura dureaza aproximativ 40-45 de minute.

Infiltratiile cu PRP au cele mai bune rezultate, deoarece initiaza si accelereaza procesul natural de vindecare si regenerare prin eliberarea factorilor de crestere derivati din trombocite. Acest tip de infiltratii sunt indicate in mai multe afectiuni, precum tendinitele, rupturile de tendon, leziunile degenerative, artroza (in toate stadiile ale acesteia, dar mai ales in faza incipienta la persoanele tinere) sau postoperator.

Terapia are si indicatie postoperator in: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinsertii tendinoase (coafa muschilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal etc). Este indicata in toate stadiile de artroza, dar cel mai adesea in stadiile incipiente la persoanele tinere.

Este dureroasa o infiltratie?

Pentru a efectua o infiltratie se foloseste o seringa cu un ac fin, iar durerea este resimtita ca la oricare alta injectie, in functie si de sensibilitatea la durere a fiecarei persoane. In general, nu este dureroasa.

Exista contraindicatii pentru efectuarea unei infiltratii?

Ca in cazul oricarui tratament, exista cateva contraindicatii si in cazul infiltratiilor. Cele mai frecvente dintre acestea sunt reprezentate de:

  • Infectia la locul de injectare
  • Infectia sistemica
  • Febra
  • Neoplazia (cancerul)
  • Tulburarile de coagulare
  • Tratamentul cu anticoagulante
La ce trebuie sa va asteptati dupa infiltratie?

Este indicat ca timp de 24 de ore dupa efectuarea unei infiltratii sa nu faceti efort fizic intens. In unele cazuri pot aparea un disconfort si/sau umflarea la locul injectarii, insa puteti aplica gheata printr-un prosop de cateva ori pe zi. Daca disconfortul este mare puteti lua un antiinflamator, exceptie facand infiltratiile cu PRP, caz in care tratamentul cu antiinflamatoare este contraindicat.
De cele mai multe ori, aceste simptome locale dispar in urmatoarele 24 de ore dupa infiltratie. Insa, in cazul celor cu PRP disconfortul poate persista pana la 3 zile, uneori.