Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie

Necroza Aseptica de Cap Femural

Necroza aseptica (avasculara) de cap femural apare in momentul in care soldul nu mai primeste cantitatea de sange necesara unei bune functionari. Oasele soldului au nevoie de vascularizaţie. In momentul in care aceasta nu mai are loc, osul din capul femurului incepe efectiv sa se degradeze si sa moara. Daca boala nu este stopata la timp, articulatia soldului poate fi distrusa complet, instalandu-se coxartroza (artroza soldului).

Cine este predispus la aceasta afectiune si care sunt factorii de risc?

Necroza aseptica de cap femural afecteaza anual peste 20.000 de persoane, majoritatea cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. Cei mai predispusi la acest tip de boala sunt cei care sufera de alte afectiuni ce pot duce la necroza ischemica (boala de cheson, anemia cu celule falciforme, boala Gaucher, etc) sau cei care au avut parte in trecut de accidente precum dislocarea (luxaţia) sau fractura de sold (col femural). 

De asemenea, medicamentele de tip corticosteroid folosite pe termen lung pentru tratarea afectiunilor sistemice ( astmului sau artritei reumatoide etc.) pot cauza necroza aseptica de cap femural.

Cum poate fi diagnosticata afectiunea?

Diagnosticarea necrozei aseptice de cap femural poate fi facuta doar de medicul ortoped in urma radiografiilor sau/si in urma unui RMN. Pacientii suspecti de necroza ischemica in faza incipienta raporteaza dureri mari in jurul articulatiei soldului dar au o mobilitate destul de buna. De regula, durerea este localizata la nivel inghinal sau posterior in regiunea fesiera. 

De obicei, pe radiografii se vede clar daca exista probleme la nivelul capului femural, daca acesta este deformat sau nu. Daca insa boala este in stadii incipiente trebuie apelat la RMN. Prin intermediul RMN-ului se poate observa foarte clar care este suprafata osoasa afectata de boala.

Cum poate fi tratata?

Cele mai eficiente metode de tratament pentru necroza aseptica de cap femural in stadii avansate sunt interventiile chirurgicale. Boala se poate combate in faza incipienta si cu medicamente antiinflamatorii, oxigenoterapie hiperbara, cu schimbarea stilului de viata sau folosirea carjelor o perioada de timp, insa tot atunci cand boala este in faza incipienta exista si cele mai eficiente metode chirurgicale de tratament.

Decompresia capului femural si implantarea de grefe osoase – se gaureste osul din capul femurului pentru a elibera presiunea si pentru a permite noilor vase de sange sa se formeze si sa inceapa sa irige zona afectata din nou. Atunci cand necroza aseptica de cap femural este diagnosticata in faza initiala, aceasta interventie poate salva capul femural de la colaps. Dupa cum spuneam mai sus, colapsul capului femural atrage dupa sine si aparitia coxartrozei.

Grefele osoase – Aceasta operatiune este strans legata de cea de decompresie a capului femural, intrucat practic se ia os sanatos din alta parte a corpului si se pune in locul osului afectat. Grefele de os ajuta la regenerarea capului femural afectat si la regenerarea articulatiei soldului. Aceste grefe pot fi luate de la un donator, pot fi luate din propriul corp sau pot fi implantate grefe artificiale, sintetice.

Grefa fibulara vascularizata reprezinta una dintre cele mai eficiente grefe osoase pentru tratarea necrozei aseptice de cap femural aflata in stadiu incipient (inainte de intrarea in colaps a capului femural), prin intermediul acesteia se face aditie osoasa de la nivelul fibulei (osul subtire al gambei) impreuna cu artera si vena care asigura vascularizaţia osoasa.

Inlocuirea articulatiei de sold – se elimina portiunea de os afectata de necroza aseptica de cap femural (intregul cap al femurului) alaturi de cartilajul din sold si se monteaza o proteza artificiala. Aceasta solutie este folosita cel mai adesea atunci cand boala se afla intr-un stadiu destul de avansat si capul femural a intrat deja in colaps.

Operatiunea mai este cunoscuta si sub numele de artroplastie totala de sold si este foarte eficienta, functiile soldului fiind recuperate in proportie de aproape 95%.

Aceasta este una dintre cele mai renumite interventii chirurgicale din istoria medicinei. Uneori exista si posibilitatea de a inlocui doar capul femural cu o proteza partiala de sold, in cazul in care acetabulul nu este afectat de artroza.

Operatiunea se numeste in termeni medicali hemiartroplastie de sold.

Concluzii

Necroza aseptica de cap femural poate fi tratata si rezolvata fara proceduri complexe precum inlocuirea articulatiei de sold, daca boala este descoperita in faza incipienta, inainte de colapsul capului femural. In astfel de cazuri, este suficienta decompresia capului femural sau/si oxigenoterapia hiperbara pentru a stopa avansarea bolii si pentru a impiedica instalarea coxartrozei (artroza soldului). Recuperarea in cazul in care se intervine pentru decompresia capului femural dureaza cateva luni, timp in care trebuie folosite carje pentru a evita suprasolicitarea articulatiei de sold si Fizio-kineto-terapie.

De asemenea, in decursul celor cateva luni de recuperare (in jur de trei), durerea cauzata candva de simpla miscare, incepe sa dispara pe masura ce tesutul osos incepe sa se regenereze.

Daca necroza aseptica de cap femural este in stadiu avansat iar capul femural a intrat in colaps, decompresia capului femural nu va avea rezultate. Se recomanda in acest caz inlocuirea totala a articulatiei soldului, care va rezolva in totalitate problema de mobilitate si va reusi sa alunge si durerea specifica acestei boli.