Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie

Proteza Totala de Genunchi

Artroplastia totală de genunchi presupune înlocuirea cartilajului articular degradat de la nivelul celor trei compartimente ale genunchiului cu o proteză de genunchi. Aceasta e formată din trei componente:

  1. Componenta femurală care este metalică şi înlocuieşte cartilajul articular femural degradat.
  2. Componenta tibială (metalică) care înlocuieşte cartilajul articular de la nivelul tibiei si  (plastic) despărţitor de polietilenă care se află între primele componente, facilitând mişcarea de flexie/extensie a genunchiului.
  3. Componenta rotuliana (plastic)
Componentele Protezei de Genunchi

Intervenţia chirurgicală de protezare durează circa 1-2 ore. Pacienţii, de cele mai multe ori, pot merge încă de a doua zi postoperator (cu ajutorul unui cadru de mers). Recuperarea după protezarea genunchiului variază, dar de obicei durează până la 2-3 luni.

Scopul intervenţiei chirurgicale este de a reface funcţia genunchiului şi de a elimina durerea dată de gonartroză. Candidaţi pentru protezarea genunchiului sunt pacienţii care suferă de artroză şi au dureri aproape permanente care nu au răspuns la tratamentul nechirurgical.

Acum este disponibilă şi proteza personalizată de genunchi, mărimile componentelor fiind bine stabilite preoperator cu ajutorul tomografiei computerizate. Imaginile tomografice sunt trimise producătorului care reconstruieşte 3D genunchiul dumneavoastră, fabricând apoi “ghiduri de tăiere” specifice genunchiului dumneavoastră. Acest proces poate dura până la 6-8 săptămâni.

Evaluarea Stării de Sănătate
  • Înainte de protezarea genunchiului se va cere să efectuaţi câteva analize conform protocolului de pregatire preoperatorie pentru protezare şi eventual consulturi de specialitate pentru o evaluare cât mai exactă a stări dumneavoastră de sănătate.
  • Veţi face de asemenea şi o radiografie specială a întreg membrului inferior. Această radiografie este esenţială pentru succesul operaţiei de protezare, la finalul căreia genunchiul trebuie să fie axat corect pentru o distribuire cât mai bună a greutăţii la nivelul membrului inferior afectat.
Ziua Operaţiei
  • Pacienţii sunt rugaţi să nu mănânce şi să nu bea nimic cu 8 ore înainte de operaţie, care de obicei înseamnă „nimic după miezul nopţii”
  • Întrebaţi medicul anestezist dacă, şi ce medicamente puteţi lua în dimineaţa operaţiei (cu foarte puţină apă).
  • Veţi avea o anestezie rahidiană (vă amorţeşte de la brâu în jos) sau generală. Aceasta va fi bine stabilită în consultul preanestezic cu ajutorul medicului anestezist.
  • De obicei, prima zi după operaţie, veţi sta într-un salon special postoperator pentru a vă putea reveni după anestezie. Următoarea zi veţi fi mutat pe secţie. Există însă o variabilitate în funcţie de cum vă reveniţi după anestezie şi operaţie.
Spitalizarea Postoperatorie
  • Medicaţia antialgică este personalizată, adaptată fiecărui pacient în pate
  • Veţi primi tratament antibiotic intravenos pentru 24 ore postoperator.
  • Veţi avea nevoie de medicamente anticoagulante pentru circa 30 zile postoperator.
  • Veţi fi încurajat să mergeţi încă de a doua zi postoperator.
  • Un medic kinetoterapeut va lucra cu dumneavoastră zilnic şi vă va învăţa cum să mergeţi în siguranţă şi ce mişcări sunt permise să faceţi.
  • Spitalizarea în general durează 3-5 zile.
  • Pacienţii vor fi revăzuţi postoperator la 14 zile, 45 zile, 3 luni, 6 luni, 1 an şi apoi anual.

Complicaţii ale Operaţiei de Protezare a Genunchiului
  • Tromboza venoasă profundă şi trombembolismul pulmonar: Formarea cheagurilor de sânge în venele de la nivelul gambelor e posibilă după orice intervenţie chirurgicală pe membrele inferioare. Apariţia trombozei venoase dă dureri şi mărirea de volum a gambei. Această formare a cheagurilor de sânge poate fi mult diminuată cu ajutorul medicaţiei anticoagulante, purtarea de ciorapi medicinali şi mobilizarea precoce. Principalul pericol al apariţiei cheagurilor de sânge la nivelul membrelor inferioare este acela că pot migra şi se pot localiza la nivelul plămânilor, fenomen ce poartă numele de embolie pulmonară. Aceasta poate duce la dificultate în respiraţie, durere în piept sau chiar deces.
  • Infecţia: Înainte şi după operaţie vă vor fi administrate antibiotice pentru a reduce riscul infecţiei. Cu toate acestea există un mic risc de a apare o infecţie imediat după operaţie sau la câţiva ani după intervenţia chirurgicală. Acest risc este mai crescut la persoanele obeze, care au multe boli asociate sau la cele care suferă de diabet zaharat. Infecţia apărută după protezarea genunchiului este tratată de obicei cu o altă intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta ţesutul infectat şi eventual proteza. În cazul în care se îndepărtează şi proteza, câteva luni mai târziu, după dispariţia infecţiei se va pune o proteză de revizie la nivelul genunchiului. Există şi situaţii foarte rare în care infecţia poate avea consecinţe devastatoare cu desfiinţarea articulaţiei şi blocarea genunchiului (Artrodeza).
  • Rigiditate: Pacienţii pot experimenta o rigiditate a genunchiului după operaţie. Un genunchi rigid, cu o mobilitate scăzută înainte de intervenţia chirurgicală este mai probabil să rămână rigid şi după operaţie. De aceea este imperios necesar ca pacienţii ce au suferit o intervenţie chirurgicală de protezare a genunchiului să urmeze un program susţinut de recuperare (kinetoterapie) pentru a preveni această rigiditate a genunchiului.
  • Leziuni nervoase: Frecvent, câteva luni după intervenţia chirurgicală puteţi avea o senzaţie de amorţeală la nivelul genunchiului, mai ales pe partea laterală a inciziei. Această amorţeală nu provoacă pacienţilor disconfort sau durere.
  • Sângerări: Foarte rar, vasele de la nivelul genunchiului pot fi lezate o dată cu intervenţia chirurgicală, astfel apărând sângerări mai mari în timpul sau după operaţie. În aceste situaţii, e posibil să aveţi nevoie de o altă intervenţie chirurgicală pentru corectarea problemei apărute. Ocazional, sângele se poate acumula postoperator la nivelul genunchiului formând un hematom. În aceste cazuri e posibil să aveţi nevoie de o altă intervenţie chirurgicală de evacuare a hematomului.
  • Fracturi: Femurul, rotula sau tibia se pot fractura în timpul operaţiei sau la la distanţă de ani după intervenţia chirurgicală de protezare. În acest caz, e nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală de fixare a fracturii.
  • Osteoliza: Distanţierul de polietilena se poate uza pe parcursul mai multor ani. Osteoliza este răspunsul organismului la particulele fine de polietilenă, pe care acesta le atacă, ducând astfel la “slăbirea” oaselor din jurul articulaţiei genunchiului. Aceasta poate avea ca rezultat fracturile sau degradarea componentelor protezei de genunchi.
  • Decesul: Deşi extrem de rar, există pacienţi care au decedat în urma artroplastiei totală de genunchi. Aceasta s-a întâmplat, în principal din cauza unor afecţiuni asociate grave care s-au acutizat după intervenţia chirurgicală. Decesul se poate produce şi datorită unei embolii pulmonare, aşa cum a fost specificat mai sus.
  • Alte complicaţii: Această listă acoperă cele mai frecvent întâlnite complicaţii. Pentru că fiecare pacient este unic şi complicaţiile care pot apare sunt numeroase. Deşi numeroase complicaţii au fost raportate în literatura de specialitate, cele mai multe sunt minore şi rare.

Prevenirea Complicaţiilor
  • Dacă suspicionaţi o infecţie dentară, a tractului urinar sau de orice natură, mergeţi cât mai repede la medicul specialist pentru un tratament antibiotic adecvat.
  • Înainte de orice procedură dentară, urologică sau rectală luaţi profilactic antibiotic.
  • De asemenea, anunţaţi orice medic înainte de o procedură invazivă că sunteţi purtător al unei proteze de genunchi.