Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie
Artroplastia totala de sold este una dintre cele mai de succes operatii pe care chirurgii ortopezi le efectueaza. Protezarea soldului este o interventie chirurgicala electiva, ceea ce inseamna ca pacientii decid, de comun acord cu medicul ortoped, daca si cand sa aibe loc procedura.
Articulatia soldului este de tip minge-cavitate. Mingea este reprezentata de capul femural si cavitatea de acetabul. Protezarea soldului implica indepartarea capului femural si inlocuirea acestuia cu o bila metalica sau de ceramica. Cartilajul articular de la nivelul acetabulului este indepartat cu un instrumentar specific si este inlocuit de o componenta metalica hemisferica acoperita de un plastic special (polietilena) sau ceramica. Astfel se formeaza o noua articulatie de sold care permite de cele mai multe ori o mobilitate si o libertate de miscare mai mare. Componentele care formeaza proteza de sold pot fi sau nu atasate la os cu ajutorul unui ciment medical.
Inainte de protezarea soldului se va cere sa efectuati cateva analize conform protocolului de pregatire preoperatorie pentru protezare si eventual consulturi de specialitate pentru o evaluare cat mai exacta a starii dumneavoastra de sanatate.
De asemenea, veti efectua o radiografie de bazin care este necesara pentru evaluarea stadiului artrozei si pe care o voi folosi in vederea planificarii interventiei chirurgicale, aceasta planificare fiind esentiala pentru succesul operatiei de protezare a soldului.
Pacientii sunt rugati sa nu manance si sa nu bea nimic cu 8 ore inainte de operatie, care de obicei inseamna „nimic dupa miezul noptii”.
Intrebati medicul anestezist daca, si ce medicamente puteti lua in dimineata operatiei (cu foarte putina apa)
Veti avea o anestezie rahidiana (va amorteste de la brau in jos) sau generala. Aceasta va fi bine stabilita in consultul preanestezic cu ajutorul medicului anestezist
De obicei, prima zi dupa operatie, veti sta intr-un salon special postoperator pentru a va putea reveni dupa anestezie. Urmatoarea zi veti fi mutat pe sectie. Exista insa o variabilitate in functie de cum va reveniti dupa anestezie si operatie.
Tromboza venoasa profunda si trombembolismul pulmonar: Formarea cheagurilor de sange in venele de la nivelul gambelor e posibila dupa orice interventie chirurgicala pe membrele inferioare. Aparitia trombozei venoase da dureri si marirea de volum a gambei. Aceasta formare a cheagurilor de sange poate fi mult diminuata cu ajutorul medicatiei anticoagulante, purtarea de ciorapi medicinali si mobilizarea precoce. Principalul pericol al aparitiei cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare este acela ca pot migra si se pot localiza la nivelul plamanilor, fenomen ce poarta numele de embolie pulmonara. Aceasta poate duce la dificultate in respiratie, durere in piept sau chiar moarte.
Infectia: Inainte si dupa operatie va vor fi administrate antibiotice pentru a reduce riscul infectiei. Cu toate acestea exista un mic risc de a apare o infectie imediat dupa operatie sau la cativa ani dupa interventia chirurgicala. Acest risc este mai crescut la persoanele obeze, care au multe boli asociate sau la cele care sufera de diabet zaharat. Infectia aparuta dupa protezarea soldului este tratata de obicei cu o alta interventie chirurgicala pentru a indeparta tesutul infectat si eventual proteza. In cazul in care se indeparteaza si proteza, cateva luni mai tarziu, dupa disparitia infectiei se va pune o proteza de revizie la nivelul soldului. Desi rar pacientii dezvolta complicatii care sa le ameninte viata, infectia este totusi o complicatie devastatoare.
Inegalitatea membrelor inferioare: De obicei, dupa operatie, lungimea picioarelor dumneavoastra va fi egala. Rar, e posibil sa existe o diferenta mica de pana la maxim un centimetru. Daca inegalitatea de membre inferioare va deranjeaza, puteti purta un inaltator in pantof pentru a compensa diferenta.
Şchiopatatul: Şchiopatatul, pe care cei mai multi pacienti il au inainte de operatie, de obicei persista si postoperator pana cand musculatura soldului se tonifica (intareste). Exista si situatii in care schiopatatul nu dispare sau poate apare un alt tip de schiopatat. Cu toate acestea, cei mai multi pacienti spun ca mersul lor este foarte mult imbunatatit dupa interventia chirurgicala de protezare.
Luxatia: In cazuri rare, noul sold se poate luxa (mingea iese din cavitatea hemisferica), lucru care de obicei da durere. Riscul de luxatie poate fi redus cu o pozitionare cat mai corecta a componentelor protezei de sold si prin folosirea unor capete femurale cat mai mari. In cazul in care suferiti o luxatie a protezei de sold, medicul ortoped va manipula piciorul dumneavoastra sub anestezie pentru a reduce luxatia. Ocazional, in cazul in care noul dumneavoastra sold este instabil si se luxeaza repetat, veti avea nevoie de o noua interventie chirurgicala cu revizia componentelor protezei.
Leziuni nervoase: Desi extrem de rar, se poate intampla ca nervii care trec prin apropierea soldului sa fie lezati. Aceste leziuni se pot recupera de la sine sau nu. In cazul in care functia nervilor nu se recupereaza, e posibil sa aveti nevoie la mers de o orteza pentru glezna.
Sangerari: Foarte rar, vasele din jurul soldului pot fi lezate odata cu operatia, astfel aparand sangerari mai mari in timpul sau dupa interventia chirurgicala. In aceste situatii, e posibil sa aveti nevoie de o alta interventie chirurgicala pentru corectarea problemei aparute.
Fracturi: Femurul sau pelvisul se pot fractura in timpul interventiei chirurgicale sau la ani distanta dupa aceasta. In ultimul caz, e nevoie de o noua interventie chirurgicala de fixare a fracturii.
Degradarea protezei: Foarte rar, osul nu va creste in componentele implantate si astfel proteza nu se poate integra. Componentele se vor desprinde de os si se vor misca. Aceasta miscare a componentelor va genera durere si e nevoie de o interventie chirurgicala de revizie pentru rezolvarea problemei.
Decesul: Desi extrem de rar, exista pacienti care au decedat in urma artroplastiei totala de sold. Aceasta s-a intamplat, in principal din cauza unor afectiuni asociate grave care s-au acutizat dupa interventia chirurgicala. Decesul se poate produce si datorita unei embolii pulmonare, asa cum a fost specificat mai sus.
Alte complicatii: Aceasta lista acopera cele mai frecvent intalnite complicatii. Pentru ca fiecare pacient este unic, si complicatiile care pot apare sunt numeroase. Desi numeroase complicatii au fost raportate in literatura de specialitate, cele mai multe sunt minore si rare.
Descopera lucrurile importante la timp
Misiunea mea este sa ma asigur ca fiecare pacient este investigat si diagnosticat corect, complet, la timp, cu profesionalism si cu respect.
Misiunea mea este sa ma asigur ca fiecare pacient este investigat si diagnosticat corect, complet, la timp, cu profesionalism si cu respect, intr-un cuvant servicii de sanatate complete.
Specializat in tratamentul afectiunilor soldului, genunchiului si umarului, Dr. Adrian Dima utilizeaza tehnici avansate artroscopice si chirurgicale clasice pentru a trata afectiuni ale oaselor, articulatiilor si ligamentelor cu obiectivul de a ajuta pacientii sa se intoarca la o viata activa, sanatoasa.