Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie

Revizia Protezei de Genunchi

Artroplastia totala de genunchi este una dintre cele mai de succes interventii chirurgicale din ortopedie. In cele mai multe cazuri proteza de genunchi ajuta populatia sa traiasca mai activ si le permite pacienţilor sa faca activitatile pe care le doresc fara dureri de genunchi.

Cu timpul insa, proteza de genunchi se poate degrada din variate motive. Cand aceasta se intampla genunchiul protezat devine dureros si umflat. De asemenea genunchiul poate sa devina mai rigid, instabil, dumneavoastra fiindu-va mult mai greu sa va faceti activitatile de zi cu zi.

Daca proteza de genunchi cedeaza, medicul ortoped cu mare probabilitate va va recomanda o noua interventie chirurgicala de revizie a protezei de genunchi. Odata cu aceasta procedura proteza veche se scoate si se inlocuieşte cu una noua, diferita, care poarta numele de proteza de revizie.

Desi ambele proceduri, atat revizia cat si protezarea primara au ca principal scop disparitia durerii si imbunatatirea functiei genunchiului, protezarea de revizie este mult mai dificila si este diferita fata de protezarea primara a genunchiului. Chirurgul care efectueaza artroplastia de revizie trebuie sa fie supraspecializat in protezarea genunchiului.

Descrierea procedurii

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale de revizie a genunchiului. In unele cazuri, doar o componenta a implantului de genunchi trebuie schimbat. In alte cazuri, toate cele trei componente sau doar doua trebuiesc scoase si inlocuite.

In protezarea de revizie, chirurgul ortoped are de a face si cu defecte osoase la nivelul genunchiului. Daca acestea sunt importante, ele trebuie compensate cu ajutorul grefelor osoase sau a unor augmente speciale.

Cand se recomanda revizia protezei de genunchi

1. Mobilizarea componentelor sau uzura protezei de genunchi

Ca o proteza de genunchi sa functioneze bine este nevoie ca implantul sa ramana atasat intim de os. In timpul protezarii primare a genunchiului de cele mai multe ori atasarea componentelor protezei la os se face cu ajutorul unui ciment ortopedic. Cu timpul proteza se poate decimenta, astfel componentele protezei de genunchi nu vor mai fi atasate intim de os, genunchiul devenind dureros.

Cauzele uzurii implantului sau ale mobilizarii componentelor prin decimentare nu sunt intotdeauna cunoscute. Insa sporturile de impact mare, greutatea mare a pacientului obezitatea, si uzura polietilenei (plasticului) dintre componentele metalice care formeaza proteza de genunchi sunt factori care contribuie la mobilizarea componentelor protezei. De asemenea, pacientii care sunt tineri si au avut parte de o protezare primara a genunchiului cu mare probabilitate vor avea o revizie dea lungul vietii.

2. Infectia protezei primare de genunchi

Infectia este o potentiala complicatie in orice procedura chirurgicala, ortopedica sau nu. Astfel ca si protezarea genunchiului este o operatie supusa riscului de infectie. Aceasta poate interveni pe parcursul internarii sau in timpul cat pacientul este acasa. Poate interveni chiar si la ani de zile dupa protezarea genunchiului.

Daca proteza de genunchi se infecteaza, genunchiul devine dureros nu doar la mers ci si noaptea in repaus. Implantul incepe sa isi piarda conexiunea cu osul si sa se mobilizeze. Inflamarea si aparitia unor fistule la nivelul genunchiului pot fi semne de infectie.

Revizia unei proteze de genunchi infectate se face de cele mai multe ori in doua stagii sau doua etape.
Intr-o prima etapa proteza de genunchi este scoasa iar articulatia genunchiului este curatata. Tot in aceasta etapa, in genunchi se lasa o proteza temporara care poarta numele de “spacer” ce contine antibiotice care acţioneaza local la nivelul genunchiului. Pacientul este nevoit sa stea cu aceasta proteza temporara de genunchi si cu medicatie antibiotica circa sase saptamani. De cele mai multe ori dupa aceste sase saptamani infectia este eradicata si se poate face cea de a doua interventie chirurgicala de revizie a genunchiului.

In aceasta cea de a doua interventie proteza temporara este scoasa si se pune o proteza definitiva, speciala de revizie, cu care pacientul isi poate relua activitatile normale.

3. Instabilitatea

Daca din diferite cauze ligamentele de la nivelul genunchiului sunt lezate sau se rup, genunchiul devine instabil. Datorita faptului ca majoritatea protezelor primare de genunchi au un design care le permite sa functioneze normal numai cu existenta ligamentelor de la nivelul genunchiului, orice modificare a acestor ligamente cu distrugerea lor poate face ca proteza de genunchi sa nu mai functioneze corect. Astfel ca, in urma unei rupturi ligamentare, cu mare probabilitate veti avea nevoie de o interventie chirurgicala de revizie a protezei de genunchi. Daca exista instabilitate la nivelul genunchiului veţi avea senzatiaa ca genunchiul scapa.

4. Proasta mobilitate a genunchiului

Exista cazuri in care nu veti putea obtine o amplitudine a miscarilor de flexie si extensie corespunzatoare dupa protezaarea genunchiului. Aceasta se poate intampla datorita unei formari in exces a tesutului fibros la nivelul genunchiului.
Daca aceasta se intampla chirurgul ortoped poate fi nevoit sa intervina si sa manipuleze genunchiul sub anestezie pentru a va reda mobilitatea. Daca prin mobilizarea genunchiului sub anestezie nu se obtine o mobilitate satisfacatoare, atunci este posibil sa fie nevoie o interventie chirurgicala de revizie a protezei de genunchi.

5. Fracturi periprotetice

O fractura periprotetica se produce atunci cand oasele din jurul protezei (femurul si tibia) se rup. Aceste fracturi se produc cel mai adesea in urma unei cazaturi, şi pot necesita revizia protezei de genunchi.

Pregatirea pentru operatie

Evaluarea medicala

Inainte de interventia chirurgicala de revizie a protezei de genunchi se va da sa faceti cateva analize de laborator şi consulturi de specialitate. Acestea sunt necesare pentru ca, starea dumneavoastra de sanatate trebuie sa fie destul de buna ca sa permita o interventie chirurgicala de anvergura celei de revizie.

Imagistica

Se va recomanda sa faceti cel putin o radiografie de genunchi in incidentele de faţa şi de profil. Este posibil insa, sa vi se recomande si o examinare CT (computer tomografie) pentru o evaluare cat mai buna a pierderilor osoase suferite in urma degradarii implantului de genunchi.

Complicatii

Ca la orice interventie chirurgicala, si la revizia protezei totale de genunchi exista riscuri asociate operaţiei. Deoarece procedura de revizie este mai lunga si mult mai complexa decat protezarea primara a genunchiului, si riscul unor complicatii este mai mare.

Riscurile posibile si complicatiile interventiei chirurgicale de revizie includ:

  • vindecare proasta a inciziei
  • scaderea amplitudinii miscarilor la nivelul genunchiului
  • infectia protezei de revizie
  • sangerari importante
  • formarea cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare
  • fracturi osoase – acestea se pot produce in timpul interventiei chirurgicale de revizie
  • leziuni ale nervilor sau vaselor de sange
  • trombembolismul pulmonar – aparitia de cheaguri de sange la nivelul plamanilor
  • alte probleme medicale precum infarct, complicatii pulmonare sau accidentul vascular cerebral

Recuperarea dupa protezarea de revizie a genunchiului

Cel mai probabil veţi sta in spital pentru cateva zile (3-5 zile). Desi recuperarea dupa revizia protezei de genunchi este de obicei mai grea si mai inceata decat recuperarea dupa protezarea primara a genunchiului, ingrijirea, indicatiile si contraindicatiile pe care le veti primi sunt similare.

A doua zi dupa interventie veti primi vizita unui fiziokinetoterapeut care va va invata ce exercitii sa faceţi pentru intarirea musculaturii dumneavoastra si pentru redobandirea mobilitatii genunchiului. De asemenea veti incepe sa mergeti cu ajutorul unui cadru sau carje sub supraveghere atenta a fiziokinetoterapeutului. Acest lucru se va intampla inca din a doua zi postoperator.

Pentru a restabili mobilitatea genunchiului, in spital, veti beneficia de un aparat care va va misca pasiv genunchiul.
Acasa veti continua exercitiile de kinetoterapie invatate in spital pentru o cat mai buna şi mai rapida recuperare a genunchiului dumneavoastra.

Firele de sutura vor fi extrase la 14 zile de la interventia chirurgicala.

Dupa extragerea firelor este recomandat sa incepeti o recuperare a genunchiului dumneavoastra sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut. Aceasta poate fi facuta acasa sau la un centru de recuperare.

Este foarte important ca acasa sa continuati cu medicatia anticoagulanta recomandata pentru a preveni formarea de cheaguri de sange la nivelul membrelor inferioare, acestea putand migra şi in alte parţi ale corpului.