Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie

Ruptura de Ligament Incrucisat Anterior

Ligament incrucisat anterior

Ligamentul incrucisat anterior, (LIA) este unul din cele 4 mari ligamente ale genunchiului, rolul sau principal fiind de stabilizator al articulatiei. Lezarea ligamentului incrucisat poate conduce catre instabilitatea acestei articulatii, cu limitarea severa sau imposibilitatea de a efectua activitati fizice, mai ales a activitatilor sportive (imposibilitatea de a pivota, de a intoarce sau de a rasuci membrul inferior).

Simptomatologie
  • Durere si impotenta functionala, pacientul poate avea senzatia de scapare a genunchiului (giving way), in special la cobortul scarilor sau la mers.
  • Tumefactie articulara importanta
  • Redoare articulara cu limitarea miscarilor si aparitia unui anumit grad de flexie permanenta in primele zile datorita hemartrozei (sangerare in capsula articulara)
  • Instabilitate in plan antero-posterior cu transformarea miscarii de rotatie in miscare de translatie (senzatia de scapare a genunchiului mai ales la coboratul scarilor)
  • Disconfort in timpul deplasarii.
Diagnostic imagistic ligamente incrucisate anterior

Examinarea clinica poate determina aproape intotdeauna atunci cand exista o leziune semnificativa ligamentara, prin testarea capacitatii acestui ligament de a preveni deplasarea anterioara a tibie fata de femur. In cazul in care entorsa a avut loc doar recent, diagnosticul poate fi dificil, deoarece pacientului nu-i place mobilizarea genunchiului (dureroasa) sau imposibila (bocaj articular prin fragment meniscal).

  • radiografia se va efectua obigatoriu in cazul unui traumatism pentru e exclude alta patologie.
  • principalul examen imagistic care evidentiaza ruptura, fie ea partiala cat si totala este examenul RMN
Optiunile de tratament pentru leziunile LIA

LIA nu se poate vindeca de la sine, dar nu toate rupturile de LIA trebuie sa fie reparate cu interventii chirurgicale. Leziunile LIA trebuie sa fie tratate in functie de nivelul de activitate dorit. LIA este cel mai important pentru activitatile sportive cu schimbare de directie si rasucire, cum ar fi tenis, baschet, fotbal, schi, etc.  

Persoanele cu locuri de munca fizice care implica ridicarea de obiecte grele sau activitati montane, de asemenea, au nevoie, de obicei, de reconstructia LIA. Oamenii care nu vor sau nu pot sa modifice nivelul de activitate si dorinta de un stil de viata nelimitat fizic sunt incurajate sa ia in considerare interventia chirurgicala reconstructiva.

Oamenii care duc un stil de viata mai sedentar pot fi capabili sa efectueze activitati fizice si cu o orteza pentru a stabiliza genunchiul. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta instabilitate la activitati simple, cum ar fi mersul pe scari sau pas cu pas pe o bordura.

In aceste cazuri, interventia chirurgicala este recomandata pentru a restabili activitatile normale de zi cu zi si de a preveni deteriorarea articulara prematura. Avand in vedere ca LIA nu se vindeca, ligamentul trebuie sa fie inlocuit (reconstruit). LIA este reconstruit folosind tehnici asistate artroscopic.