Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie

Afectiuni si tratamente

Artroscopia( artroscopie de genunchi ) este o procedura chirurgicala, prin care o articulatie (artro) este vizualizata (scopie) folosind o camera foarte mica. Artroscopia si mai ales artroscopie de genunchi, ofera medicului o imagine clara a interiorului genunchiului.

Coxartroza este o boală degenerativă, caracterizată prin degradarea progresivă a articulaţiei şoldului. Efectele acesteia sunt distrugerea cartilajului articular şi apariţia la nivelul şoldului a osteofitelor (ciocuri osoase).

Formatiuni tumorale osoase la nivelul membrelor sunt clasificate in: Tumorile osoase maligne si Tumorile osoase benigne

Fractura de col femural este una dintre cele mai invalidante afecţiuni din lume, cu un procent de 33% dintre pacienţi care sunt total dependenţi sau au nevoie de asistenţă medicală la domiciliu la un an dupa ce a avut loc incidentul.

Gonartroza este artroza localizata la articulatia genunchiului. Artroza este o boala degenerativa lenta (in cele mai multe cazuri), ireversibila, care implica degradarea progresiva a cartilajului articular, asociata cu remodelare progresiva, si posibil, cu inflamatie sinoviala.

Fiecare genunchi contine un menisc intern si unul extern. Leziunile meniscului sunt mai frecvente la nivelul meniscului intern decat cel extern, cel intern fiind mai mare ca suprafata, mai ingust, mai subtire si mai expus datorita valgusului fiziologic al genunchiului.

Necroza aseptică (avasculara) de cap femural apare în momentul în care șoldul nu mai primește cantitatea de sânge necesară unei bune funcționări. În momentul în care aceasta nu mai are loc, osul din capul femurului începe efectiv să se degradeze și să moară.

Artroplastia totală de genunchi presupune înlocuirea cartilajului articular degradat de la nivelul celor trei compartimente ale genunchiului cu o proteză de genunchi. Aceasta e formată din trei componente: femurală, tibială (metalică), rotuliana (plastic).

Artroplastia totală de şold este una dintre cele mai de succes operaţii pe care chirurgii ortopezi le efectuează. Protezarea şoldului este o intervenţie chirurgicală electivă, ceea ce înseamnă că pacienţii decid, dacă şi când să aibe loc procedura.

Proteza de genunchi se poate degrada , cu timpul din variate motive. Când aceasta se întâmplă genunchiul protezat devine dureros și umflat. De asemenea genunchiul poate să devină mai rigid, instabil, dumneavoastră fiindu-vă mult mai greu să vă faceți activitățile de zi cu zi.

Proteza de şold se poate degrada din cauze variate.Când se întâmpla acest lucru, e nevoie de o a doua intervenţie chirurgicală pentru înlăturarea totală sau parţială a protezei originale (proteză primară) şi înlocuirea acesteia cu o proteză nouă.

Lezarea ligamentului incrucisat poate conduce catre instabilitatea acestei articulatii, cu limitarea severa sau imposibilitatea de a efectua activitati fizice, mai ales a activitatilor sportive (imposibilitatea de a pivota, de a intoarce sau de a rasuci membrul inferior).

Tratamentul cu infiltratii reprezinta un remediu rapid impotriva durerii si lipsei de mobilitate. Infiltratiile fac parte dintr-un plan de tratament mult mai complex, dar exista si situatii in care le folosim ca tratamente de intretinere, cum ar fi infiltratiile cu antiinflamatoare si acid hialuronic in boala artrozica, sau infiltratiile cu PRP.