Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie

Revizia Protezei de Sold

Protezarea soldului este una dintre cele mai de succes proceduri practicate in medicina. In cele mai multe cazuri, inlocuirea totala a soldului permite oamenilor sa aiba o viata activa si fara dureri la nivelul soldului. Cu toate acestea, in timp, proteza de sold se poate degrada din cauze variate.

Când se intâmpla acest lucru, e nevoie de o a doua interventie chirurgicala pentru inlaturarea totala sau partiala a protezei originale (proteza primara) si inlocuirea acesteia cu o proteza noua. Aceasta procedura poarta numele de revizia artroplastiei totale de sold sau revizia protezei de sold.

Desi ambele proceduri au aceleasi obiective – inlaturarea durerii, imbunatatirea functiei soldului si cresterea calitatii vietii – revizia protezei e diferita de protezarea primara a soldului. Artroplastia de revizie a soldului este o procedura de durata mai lunga si mult mai complexa. Aceasta necesita o planificare riguroasa preoperatorie si folosirea unor instrumente si implanturi speciale pentru a putea obtine un rezultat bun.

Descrierea Procedurii

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale de revizie a protezei de sold. In unele cazuri e nevoie doar de inlocuirea unor componente ale protezei primare. In alte cazuri e nevoie ca intreaga proteza sa fie scoasa chirurgical si inlocuita, de cele mai multe ori fiind nevoie si de reconstructia osoasa  cu ajutorul unor augmente (componente metalice care inlocuiesc osul degradat) sau a grefelor osoase.

Deteriorarea osului si a partilor moi (in special a musculaturii) din jurul soldului poate face dificila utilizarea unor implanturi standard (de proteza primara) in revizia artroplastiei de sold. 

Când se indica revizia artroplastiei de sold?

1. Uzura implantului si mobilizarea componentelor

Pentru ca o proteza de sold sa functioneze corect e nevoie ca implantul sa ramâna ferm atasat de os. Proteza primara poate fi cimentata la os sau se poate implanta necimentat, in acest ultim caz osul crescând in interiorul componentelor pentru o fixare ferma a protezei. Se poate intâmpla ca osul sa nu creasca in interiorul componentelor sau acestea se pot mobiliza in timp prin slabirea fixarii la os, ducând la dureri ale soldului.

Cauzele mobilizarii componentelor protezei pot fi necunoscute. Sunt insa factori care contribuie la acest proces cum ar fi – practicarea repetata a sporturilor de impact si obezitatea care duc la uzura mai rapida a polietilenei si mobilizarea precoce a componentelor.

In unele cazuri, in urma uzurii polietilenei rezulta mici particule de plastic care se acumuleaza la nivelul articulatiei soldului, acestea fiind atacate de sistemul imunitar al organismului. Acest raspuns imun ataca, de asemenea, osul sanatos din jurul implantului, fenomen ce poarta numele de osteoliza.

Astfel osul din jurul protezei se deterioreaza facând implantul instabil. Din fericire, materialele de plastic (polietilena) ce se folosesc in protezarea primara a soldului s-au imbunatatit considerabil de-a lungul anilor, astfel incât uzura polietilenei si osteoliza apar mai rar astazi decât la generatiile anterioare de implanturi.

2. Infectia

Infectia este o complicatie ce poate apare la orice interventie chirurgicala, inclusiv protezarea totala a soldului. Aceasta poate apare pe timpul internarii in spital sau acasa, dupa externarea din spital. De asemenea infectia poate apare si la câtiva ani dupa implantarea unei proteze primare de sold.

Daca proteza de sold se infecteaza, apar durerile datorita mobilizarii componentelor protezei. De multe ori, aceasta durere persista chiar si pe timpul noptii.

Pe lânga durere, in unele cazuri, poate apare o fistula in jurul soldului prin care se exteriorizeaza un lichid de culoare galbena. Deoarece bacteriile nu pot fi inlaturate de pe implantul de sold doar cu ajutorul antibioticelor, de cele mai multe ori e nevoie de interventia chirurgicala pentru revizia protezei de sold.

Operatia de revizie a protezei de sold pentru infectie, se face de cele mai multe ori in doua etape:

  1. Intr-o prima etapa se indeparteaza proteza primara de sold si se monteaza o proteza temporara de sold (spacer) care este acoperita cu antibiotic. Acest spacer are rolul de a elibera local, la nivelul soldului, unul sau doua antibiotice ce au rolul de a elimina infectia. Spacerul se mentine intre 6 saptamâni si 3 luni.
  2. In cea de-a doua etapa, daca infectia a fost eliminata, spacerul cu antibiotic este inlocuit cu o proteza de revizie.

3. Luxatia repetata a protezei de sold

Caderea pe sold, alte traume la nivelul soldului protezat sau anumite pozitii ale soldului pot duce la luxatia protezei de sold. Daca luxatia protezei de sold se produce de mai multe ori de-a lungul timpului, e nevoie de interventia chirurgicala de revizie.

4. Fractura periprotetica

Fractura periprotetica reprezinta o rupere a osului aflat in jurul protezei primare de sold. Aceste fracturi se produc cel mai adesea in urma unei caderi pe soldul protezat.

Tratamentul acestora se poate face prin revizia protezei primare sau prin fixarea fracturii periprotetice cu ajutorul unor implanturi speciale. Pentru decizia tratamentului optim, se vor lua in considerare mai multi factori cum ar fi:

  • calitatea osului restant
  • nivelul fracturii si tipul acesteia
  • daca proteza este atasata de os sau este mobila


5. Alti factori

Pacientii tineri, supraponderali sau care sufera de diabet zaharat, in timp au mai multe sanse de a suferi o infectie sau o mobilizare a componentelor pentru care vor necesita o interventie chirurgicala de revizie a protezei de sold.

Pregatirea Pentru Revizia Protezei de Sold

Examenul clinic

Inaintea interventiei chirurgicalese va face o examinare clinica completa a soldului afectat. De asemenea  pentru a evalua starea dumneavoastra de sanatate e posibil sa aveti nevoie si de consulturi interdisciplinare cum ar fi examinarea cardiologica.

Examenul radiologic

Se recomanda sa faceti o radiografie a bazinului si soldului afectat pentru a putea intelege care sunt cauzele pentru care proteza primara de sold nu mai functioneaza. De asemenea e posibil sa vi se recomande un examen CT al soldului pentru a evalua cu exactitate capitalul osos restant.

Teste de laborator

Veti avea de efectuat si o serie de analize medicale pentru a putea confirma sau infirma o infectie la nivelul soldului protezat.

Interventia Chirurgicala

Veti fi internat in spital cu o zi inaintea interventiei chirurgicale.

Anestezia

Dupa internarea in spital, veti fi evaluat de un membru al echipei de anestezie. Cele mai uzuale tipuri de anestezie folosite sunt:

  • anestezia generala (veti fi adormit)
  • anestezia spinala (rahianestezia sau anestezia epidurala) in care veti fi amortit de la brâu in jos
  • bloc nervos regional – de obicei combinat cu unul din procedurile de mai sus