Dr. Adrian Dima - Medic primar ortopedie traumatologie

Sindromul de Tunel Carpian

Tunelul carpian este o regiune intre incheietura pumnului si palma delimitata de oasele carpiene si ligamentul carpian. Prin acest canal trec tendoanele unor muschi si nervul median, ce conduce senzatiile de la primele 3 – 4 degete (deget mare, aratator, mijlociu si partial, inelar) si coordoneaza contractia unor muschi ai palmei.

Ce este sindromul de Tunel Carpian ?

Sindromul de canal carpian apare atunci cand nervul median sufera o compresiune la nivelul canalului carpian si functia sa este afectata. Nervul median are doua tipuri de fibre, senzitive si motorii, iar suferinta acestora se traduce clinic initial prin parestezii, adica furnicaturi la nivelul degetului mare, degetului II, III si IV. Ulterior, in lipsa tratamentului, pacientii incep sa resimta amorteli dar si durere de intensitate crescuta care se agraveaza mai ales in timpul noptii. In stadiile tardive ale bolii, apar atrofiile musculare cu dificultatea sau chiar imposibilitatea efectuarii miscărilor fine precum inchiderea nasturilor sau folosirea unui stilou.

Cauzele pot fi diverse, de la stresul repetitiv pe care il presupune executarea aceleiași miscări (la calculator, pe o linie de asamblare, folosirea unei console de jocuri), pana la boli asociate, cum sunt diabetul si artrita reumatoida, si chiar sarcina. La batrani nu s-a aflat inca ce anume cauzeaza boala.

Pentru ca diagnosticul sa fie cel corect este necesar ca datele clinice si cele paraclinice sa fie corelate corespunzator. De cele mai multe ori diagnosticul este sugerat doar de datele clinice, insa medicul poate recomanda investigatii suplimentre paraclinice pentru a depista cauza sindromului de tunel carpian in cazul in care simptomele includ amorteli la nivelul mainii, dureri permanente sau ocazionale care cresc in intensitate atunci cand mana este folosita sau daca se atrofiaza musculatura de la nivelul mainii.

Tratamentul:

In cazurile incipiente purtarea de orteze in timpul noptii, antiinflamatoarele si fizioterapia pot ajuta la ameliorarea durerilor si reducerea inflamatiei.

Dar si schimbarile de activitate sau exercitiile medicale au un răspuns pozitiv.

Tratamentul chirurgical se bazeaza pe severitatea simptomelor.

Chirurgia poate fi recomandata pentru a preveni deteriorarea ireversibilă. 

Procedura chirurgicala efectuata pentru sindromul de tunel carpian se numeste “decompresia tunelului carpian” si se poate face prin chirurgia deschisa sau endoscopic. Rezultatele interventiilor chirurgicale deschise si endoscopice sunt similare.

Alegerea oricareia dintre cele doua ramane la decizia pacientului, cat și a medicului, acestia hotarand care este cea mai adecvata cazului respectiv.